Tre studenter i Trondheim deler sine erfaringer med psykolog

psykolog

En vakker sommerdag i Trondheim sitter tre studenter med hver sin kopp kaffe og deler de forskjellige erfaringene de har hatt med psykolog. En journalist får også være tilstede for å kunne dele det de sier med resten av verden. 

 

Studentene ønsker å forbli anonyme, men journalisten har fått lov til å dele at de alle er i en alder av 18-21 år, og at det er en gutt og to jenter. Sammen prater de om sine egne historier, og hvordan de har fått den hjelpen de trengte. 

Brudd i forholdet

Etter å ha vært i et forhold fra han gikk på barneskolen, så ble det slutt mellom gutten og kjæresten hans i løpet av hans første år på studiet. Det ble rett og slett for tøft å opprettholde forholdet, siden han flyttet til Trondheim, mens jenta, som enda gikk på videregående, ble værende i Tromsø. Dette bruddet gikk kraftig inn på ham, noe som gjorde at han måtte gå til psykolog. 

 

Han forteller de to jentene at det var til stor hjelp at han hadde tilgang til en profesjonell skolepsykolog som han kunne prate med på universitetet. Han trengte bare å banke på døra hvis han slet litt i hverdagen, og om han trengte lengre samtaler så fikk han avtale dem på forhånd. Begge jentene nikker og sier at ja, det måtte ha vært fint å ha noen å gå til på den måten.

Perfeksjonisme

En av jentene beretter om et annet type problem som hun først begynte å bli bevisst på i løpet av sitt andre år på universitetet. Som 20-årig perfeksjonist hadde hun rukket å frustrere mang en samarbeidspartner og skolegruppe med sine altfor store krav til seg selv og andre. 

 

Det var i løpet av et møte med en av disse samarbeidsgruppene at en annen student utbrøt at hun burde bestille seg en time med psykolog for å få bukt på denne maniske avhengigheten av at alt skulle være perfekt. Hun avfeiet det først, men etter å ha gått inn i seg selv så tenkte hun at jo, nå er det på tide å ta tak. 

 

Jenta vurderte flere alternativer, og var litt ukomfortabel med det å møte noen face til face for å prate om problemene sine. Kunne hun ikke få gjøre det litt mer anonymt, med noen hun ikke kom til å møte på gata, liksom? Når hun lette etter en psykolog Trondheim så fant hun flere ulike psykologer samt bedrifter som drev med terapisamtaler i området, og også over nett med video. Hun valgte, til tross for å være litt skeptisk, å bruke en nettbasert psykolog i Trondheim. Etter et par uker oppdaget hun at hun hadde blitt litt mindre hekta på at alt skulle være 100 prosent riktig bestandig. Problemet var ikke borte, men det var en start. 

Idrettsprestasjon

Den tredje jenta gikk til psykolog for en litt annen grunn enn for å rette opp i problemer hun hadde. Som aktiv håndballspiller hadde hun ofte hørt treneren snakke om mental trening og fokusering av tankene for å prestere bedre på banen. De første årene var hun litt imot idéen om å gå til psykolog for å “fokusere tankene,” men en dag bestemte hun seg for å gi det et forsøk. 

 

Når hun møtte psykologen for første gang, så fortalte han at han egentlig ikke så på seg selv som en psykolog, men heller en prestasjonscoach eller en mental trener. Jenta brydde seg ikke så mye om hvordan han så seg selv, derimot – hun var bare opptatt av hvordan han kunne hjelpe henne å bli en bedre håndballspiller. 

 

Psykologen var en ganske enkel mann, og jenta merket at det var en viss ro ved ham. Dette sa han at han hadde oppbygd gjennom mange år med å bruke avslappingsteknikker. Så kjedelig det høres ut, tenkte hun. Hvordan skulle avslapping gjøre henne til en toppscorer eller en bedre lagspiller. Men etter at psykologen hadde rettledet henne gjennom avspenningen, og fått henne til å gjøre det rett før kamper, så oppdaget hun at det faktisk hadde innvirkning på hvor klar og fokusert hun følte seg. Hun scoret ikke bare flere mål, hun følte seg bedre og mer smidig på banen. 

 

Det journalisten lærte av disse studentene var fascinerende. Mens gutten følte han fikk gode resultater ved å møte psykolog direkte, så ble jenta fornøyd med online psykolog. Og mens de to første studentene hadde tilkalt profesjonell hjelp for å få bukt med problemer, så ønsket håndballspilleren å bruke psykologen til å prestere bedre i kamper. Det som ser ut til å være felles for disse Trondheim-studentene, er at de fikk litt bedre littskvalitet etter hvert som de la inn litt tid til å jobbe med seg selv.